torsdag den 21. september 2023

Mod daggry af Pernille Juhl

Handling

I foråret 1945 får Annas familie i Sverige besøg af en dansk frihedskæmper på flugt. Anna tager en chance og rejser med ham til det besatte Danmark. Missionen er langt fra ufarlig, og hun havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at den kunne ændre hendes liv.

Thomas er soldat i den tyske hær, og efter at have været indlagt på lazaret, må han besøge sin familie i Dresden i 24 timer. Skæbnen vil, at Dresden bombes samme dag. Både Thomas´ mor og hans kæreste forsvinder, og kort tid efter er han på flugt gennem det krigshærgede Tyskland med sin 12-årige søster. Målet er deres danske gren af familien i Haderslev.

Her møder Thomas Anna, og hun er med til at redde hans liv. Selvom alt tyder på, at krigen snart er slut, er Thomas stadig i fare. Spørgsmålet er, om Anna kan redde hans liv én gang til? 

Anmeldelse

Dette er en anmeldelse - men ikke af en krimi💜

Mod daggry  er første del Pernille Juhl nye serie En tid et sted. Der er tale om en historisk romance. Rigtig mange af Pernille Juhls triologier handler om Danmark under 2. verdenskrig. Særligt den sønderjyske landsdel går igen.

Dette er ikke en undtagelse. Sønderjylland under 2. verdenskrig - var delt op i tyskervenlige og dem som ikke var tyskervenlige. Ud fra min egen opvækst tæt på grænsen til Sønderjylland kan jeg levende forestille mig den antiparti der har været imellem de 2 dele.

I denne snor hovedpersonernes historie sig ind i hinanden. Det gøres med respekt for historien.

Personerne er skildret med finesse og kant. De har hver deres at slås med, men ellers ville det også være flade personbeskrivelser.

Det er en dragende historie, hvor du som læser får indblik i mange personers indbyrdes relationer. Relationerne er ikke altid hvad de lader til at være. Anna er ung og vil gerne noget andet end bare leve hjemme på gården. Anna har aldrig oplevet krigen tæt på - det er en noget anderledes verden hun oplever - da hun kommer til det besatte Danmark.

Det er en historie hvor mange af krigens skyggesider vises. Blandt andet bombningen af Dresden. Senere tæt på krigens afslutning kommer der mange tyske flygtninge til det Sønderjyske. Efter 5 års besættelse er der ikke mange som ønsker at hjælpe flygtningene - ud over de tysksindede.

Den er virkelig flot skrevet - med respekt for den historiske periode.

Hele historien emmer af at Pernille Juhl har lavet masser af research.

Er du til den slags historier kan jeg slet ikke anbefale den nok.

Jeg giver den 5 hjerter med på vejen.

Jeg har modtaget bogen som et anmeldereksemplar af forfatteren.

Bogen kan fra i dag lyttes og læses på mofibo.

Rigtig god læselyst.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar