søndag den 12. april 2015

Anmeldelse af Blitz af Agnete Friis

Forlagets beskrivelse:
Efter en opvækst med plejefamilie og børnehjem har 28-årige Ella vænnet sig til at være en sag i det offentlige system. Men da kommunen truer med at fjerne hendes 11-årige søn, får hun nok.

Sammen med Alex flygter hun over hals og hoved til det eneste sted, hun kan komme i tanke om: farmorens forladte hus i barndomsbyen Klitmøller.

Men de nye omgivelser giver nye udfordringer. For gensynet med barndommens landskab sætter gang i en konfrontation med sandheden bag den familietragedie, der har fastlåst hendes liv.

Anmeldelse:
Blitz er ikke en krimi i den traditionelle form, men den indeholder alligevel krimielementer og hvad skal der egentlig til for at blive kaldt en krimi? Det er dog ikke selve opklaringsarbejdet, som er det væsentlige, men derimod det psykologiske aspekt i forhold til Ellas liv. Men under alle omstændigheder så er den ihvertfald både spændende og tankevækkende.

Ella er hovedpersonen. Hun oplevede som 7-årig at hendes mor blev skudt i klitterne ved Klitmøller af hendes far. Men var det nu hendes far som skød?

Plottet er rigtig godt, og i slutningen kommer der et tvist som er overraskende.

Personerne er levende. Temaet om hvordan vi behandler mennesker på bunden af samfundet er interessant og også skræmmende realistiske. Det virker som om, at barnet Ella får lov til at sejle i sin egen sø, og aldrig får den hjælp som hun har behov for. Til gengæld reagerer kommunen rimelig hurtigt på anmeldelser, som måske helt vil kunne fjerne hendes bistandshjælp. Her lader der ikke til at der til gengæld ikke til at der skal meget til. Og det er da ihvertfald et emne som er yderst relevant for tiden.

Blitz er velkomponeret, med en flydende handling - ikke mindst på grund af at Ella som person er spændende sammensat.

I romanen er der ud over at man følger Ella og sønnens Alex, er der tilbageblik på hvad der egentlig skete i 1994 - det år hvor Anna (Ellas mor) dør. Disse tilbageblik beskriver hvad der skete set ud fra henholdsvis faren og moren syn. Dette er med til at give en god sammenhæng, som baggrund til hvad der sker for Ella i nutiden.

Hvordan det ender for Ella, tja det må du selv læse.

En yderst velskrevet og fængende roman. Og måske lærer du også noget undervejs?

Rigtig god fornøjelse.

1 kommentar:

  1. "...hvad skal der egentlig til for at blive kaldt en krimi?"

    For at en bog kan blive kaldt en krimi, skal bogens omdrejningspunkt være en kriminalsag og opklaringer af denne. Det vil sige, at kriminalsagen skal være "hovedplottet" i bogen.

    SvarSlet