mandag den 25. november 2013

Ugens forfatterpar er Lene Kaaberbøl og Agnete Friis

Ugens Forfattere på Krimihjerte i denne uge er Lene Kaaberbøl & Agnete Friis, det er nogle af mine absolutte favoritter.

Hvornår begyndte i at skrive krimier?
Vi begyndte at skrive krimier i 2007. Vi var begge to nybegyndere i krimi-faget, så vores første fælles bog var også en fælles krimi-debut. Vi udkom i efteråret 2008 med ”Drengen i kufferten”.

Hvad fik jer til at skrive netop krimier?
Vi har begge to en baggrund som forfattere til børne- og ungdomsbøger, og selv om man kan dele meget med sine unge læsere, så er der mange ”voksne” emner, som bliver sorteret fra. Blandt andet var vi begge to elementært interesserede i hvordan vores (med)menneskelighed bliver sat på prøve i det samfund, vi lever i. Hvorfor ser vi ikke de handlede kvinder i Skelbækgade? Og hvorfor bekymrer vi os ikke om de flygtningebørn, som hvert år forsvinder fra asylcentrene? Da vi begge to var ivrige og glade krimi-læsere, var det en oplagt genre for os at dykke ned i.

Hvad læser i helst ebøger eller papirudgaven?
Vi gør begge dele. Agnete har en e-reader, som hun især bruger til at hente bøger på engelsk og tysk. Hun falder dog ofte for fristelsen og impulskøber papirbøger i Føtex og boghandlen og alle andre steder, hvor de ligger frit fremme. Er især glad for de helt små pocket-bøger, som gerne må få æselører og kaffepletter. Lene læser rigtig mange e-bøger. Dels på grund af prisen, men også på grund af kroniske pladsproblemer på reolen.

Kan i leve af at være forfattere?
Ja, det kan vi godt. Vi er begge forfattere på fuld tid og nyder det.

Hvor meget fylder researchdelen for en krimi?
Det er forskelligt fra bog til bog. Nogle emner og scener kræver meget læsning, interviews med gode kilder eller grundige instruktionsvideoer på youtube. Andre kræver sanset stemning og besøg i landskaber og byer. Vi har gjort det til en rutine altid at besøge de lande, vi skriver om, og gør os umage med at ramme de små detaljer, og vi har brugt alt mellem tre og ni måneder på at færdigresearche en bog.

Kan i beskrive hvordan i har det lige omkring udgivelsen af en af jeres krimier?
Det er ALTID en stor begivenhed bogen udkommer. Også selv om vi begge to har prøvet det nogle gange. Der er lettelsen ved at have gjort noget færdigt blandet med uro for modtagelsen både i pressen og blandt læserne. Samtidig er et en tid, som kræver flere udadvendte aktiviteter, end vi normalt begiver os ud i. Forfattere er jo et folkefærd der lever bedst i skjul og stilhed ;) Men det er dejligt at stressende, når vi af og til bliver tvunget ud i manegen.

Kunne i tænke jer at møde Nina Borg?
Absolut. Hun kan uden tvivl være irriterende, men vi er begge fascineret af ildsjæle med en mission som rækker ud over dem selv. For hvad er det der driver dem, og hvad er det de kan se, som vi ikke selv kan få øje på? Vi ville nok byde hende en kop kaffe og måske en whisky til lige at tage toppen af aktivitetsniveauet, mens vi snakker.

Hvad er fordelen ved at blive udgivet via et forlag fremfor som selvudgivere?
Fordelen ved at udkomme på et forlag er helt klart, at man har får et kvalitetsstempel på bogen, som er let at aflæse for både boghandlere og kunder. Derudover er der rigtig meget, som man ikke behøver at bekymre sig om. For eksempel markedsføring og distribution. Man skal have virkelig meget hår på brystet, hvis man går i krig på bogmarkedet på egen hånd. Sidst – men ikke mindst – en god redaktør betyder rigtig meget. Det er dejligt at have en person der riser og roser undervejs.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar