onsdag den 8. januar 2014

Anmeldelse af Øbro&Tornbjergs Evas sidste nat

En ung kvinde bliver skudt i en trappeopgang i Sankt Petersborg. Sammen med den kompromisløse danske journalist Jakob Wilder var hun midt i arbejdet med en afslørende dokumentarfilm, der skulle give genlyd fra København. Wilder ved, at han for både hendes og sandhedens skyld må gøre filmen færdig alene.

Da Wilder kommer i besiddelse af et gammelt foto, tager begivenhederne en uventet retning. Billedet er taget i Leningrad i 1972 og viser profileringseksperten Katrine Wraas mor, Eva, i selskab med tre mænd. Den ene er i dag skrupelløs forretningsmand med mere end tætte forbindelser til den russiske præsident. Den anden er siden blevet dansk energiminister. Den trejde er ukendt og står med armen om Eva.

Katrine Wraa er på dette tidspunkt suspenderet fra sit job i politiet og stadig rystet efter nyheden om, at hendes far ikke er hendes biologiske far. Nu kaster hun sig sammen med Jakob Wilder ud i den mest personlige efterforskning i sit liv. Jagten på sandheden om sine forældre. Den bliver ikke det eneste, hun finder.

Anmeldelse:
Dette er den trejde i serien om Katrine Wraa. Hvor de tidligere 2 var egentlige krimier, er denne mere ovre i spændingsgenren. Da Katrine Wraa er suspenderet, virker det rigtig godt at hun denne gang retter blikket indad og forsøger at finde ud af hvem hendes biologiske far er og noget mere om ulykken hvor hendes mor, Eva, blev dræbt.

Rusland og det tidligere Sovjet giver altid grobund for gode krimier og spændingsromaner. Det tidligere KGB og FSB som det efterfølgende kom til at hedde - har en stor betydning i denne roman. Det gøres på en måde så det virker meget realistisk, netop nogle af de giftmord sager der har været i medierne, gør at man meget let kan følge konspirationsteorierne tankerække. Det punkt at KGB ikke på samme måde åbnede deres arkiver som STASI gjorde, gør det nemt at tror på FSB bare fører tingene videre efter KGB bare under et andet navn.

Ytringsfrihedens trange kår både under Sovjetunionen og efterfølgende i Rusland, gør roman meget vedkommende.

Katrine Wraa finder ud af mange ting om sine forældre, ikke alt er hvad det synes at være. Det er ikke altid at man faktisk har lyst til at kende sandheden, men noget godt kommer der ud af det.

Lige som de øvrige 2 er det en rigtig pageturner - hvor man bare vil vide noget mere. Det er skrevet let og flydende sprogmæssigt.

Spillet mellem efterretningstjenesten PET og Politiet er meget spændende, ikke mindst fordi at det tydeligt for alle at PET bestemt ikke føler de skal være velvillige i forhold til at udveksle informationer, men at det alene er dem som skal modtage. Med Katrine Wraa ender med at side inde med så sprængfarlige oplysninger at de alligevel ender med at fortælle en smule.

Efter at have læst denne - kan det da godt være jeg ikke altid vil have min mobil med altid. Hvorfor - ja det kan du finde ud af ved at læse Evas sidste nat.

Det er en meget anbefalelsesværdig roman. Har du læst de andre skal du bestemt også læse denne. Er du så heldig du endnu ikke har læst noget af Øbro & Tornbjerg - ja så har du mange gode timer med disse forfattere i vente.



1 kommentar:

  1. Din anmeldese lyder spændende og den bog skal afgjort læses, Det er altid spændende med krimier, der har et fast persongalleri. At følge deres udvikling, og hvad de udsættes for - og hvordan de får bundet knuderne i diverse plots op. Det er interessant. Vil glæde mig til at stikke næsen dybt ned i denne er - smutter ind og anskaffer med det samme. ♥ Tak for anmeldelse og inspiration

    SvarSlet