søndag den 22. maj 2016

Anmeldelse af Nat over Germania af Harald Gilbers

Nat over Germania foregår i Berlin i forsommeren 1944. Den tidligere drabskommissær Oppenheimer, er jøde og arbejder derfor ikke længere ved politiet. Han er gift med en arisk kvinde (Lisa). De bor i Jødehuset, men en da opsøges Richard Oppenheimer af SS-manden Vogler som vil have Oppenheimer til at hjælpe med efterforskningen af nogle uhyggelige drab på kvinder.

Oppenheimer siger ja til opgaven. Han har vel reelt heller ikke andre muligheder, men hvilke skjulte dagsordner er der?

Der er i princippet tale om en ganske traditionel krimi - hvem er morderen. Men egentlig er den så meget mere, den er lige så meget en skildring af hvordan livet var i Berlin på det tidspunkt. I efterskriftet har forfatteren skrevet at det netop var det han ville med historien. Det synes jeg Harald Gilbers er lykkedes rigtig godt med.

Sproget er let og flydende. Historien er rigtig god, og særlig beskrivelserne af stemningen i Berlin på det tidspukt er rigtig gode. Bogen indeholder rigtig mange beskrivelser, men det synes jeg faktisk gør noget lige i denne bog. Det er med til at give krimien dybde og finesse.

Jeg har dog mere end svært ved at forestille mig en SS-officer bede en jøde om at deltage i en hemmelig efterforskning. Når det er sagt, så er det en spændende krimi, med et noget andet set-up end man som læser er vant til. Normalt når det drejer sig om krimi og nazityskland er man vant til at tyskerne er "onde" i denne krimi bliver billedet noget mere nuanceret. Det er faktisk ganske befriende.

Rigtig god læselyst.

Nat over Germania er udgivet af forlaget Mrs. Robinson.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar