mandag den 15. juni 2015

Anmeldelse af De dødes fjord af Hans Jacob Helms

Forlagets beskrivelse:
At den amerikanske hær befløj Thulebasen med atomvåben ombord under den kolde krig - med den danske regerings viden - er forlængst blevet afsløret. Men kan vi være sikre på, at de skjulte historier ender der?

Da en ung grønlandsk mand findes knivdræbt i e park i midten af Nairobi, ser det bestemt ikke ud til at være tilfældet. Til at begynde med ligner det ganske vist blot et gement røverisk overfald i en af verdens farligste byer. Men da den nyansatte fuldmægtig i det danske udenrigsministerium, Oskar Sonne, sendes til Afrika for at bringe kisten med den myrdede sikkert hjem til familien i Grønland, viser det sig pludselig, at sagen ikke er så triviel alligevel.

En række mystiske omstændigheder trækker tråde via den danske efterretningstjeneste, over MI5 i Engalnd, CIA i USA og helt op til Thule. Måske er den gamle historie om atombevæbningen kun toppen af isbjerget?

Anmeldelse:
Jeg kan kun være helt enig med Martin Miehe-Renard, når han skriver sikke en film det kan blive. Filmrettighederne er på forhånd solgt til ASA-Film.

Det er et fantastisk eventyr med masser af spænding og ikke mindst realisme. Jeg vil i hvertfald glæde mig til at den kommer som film, så skal jeg helt sikkert ind og se den. Den kan da ikke blive andet end vildt spændende.

Med Thulebasen som omdrejningspunkt, er der allerede her lagt op til en masse. Og alle mine forventinger om spænding på et højt niveau bliver indløst.

Der er kærlighed, magt, politik blandet ind i handlingen. Også de særlige danske projekter som blev foretaget med den grønlandske befolkning, som forsøgspersoner - og det er virkelig ikke flatterende det Danmark som bliver vist i dele af bogen. Samtidig kommer vi med ind bag diplomatiets facade, hvad sker der bagved.

Det viser sig selvfølgelig at der er langt mere på spil, end "bare" en dansk statsborger som er blevet offer for et tragisk røveri som endte med at danskeren - en grønlænder Masaana dør af kvæstelserne.

Oskar Sonne bliver af Udenrigsministeriet sendt ned for at hente liget hjem. Oskar hvirvles ind i et farlig spil med tråde helt tilbage til noget som skete i 1962. Men hvad var der så skæbnesvangret ved året 1962 for Grønland? Og hvad er det USA så desperat forsøger at skjule.

Det er en rigtig spændende historie, som helt sikkert har potentialet til at blive en god film.

Så er du til spænding, så skulle du tage at læse denne bog.

Rigtig god læselyst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar