mandag den 15. september 2014

Vild med ord - Håkan NesserDa der var festuge i Århus - var jeg til litteraturfestivalen Vild med ord, hvor jeg hørte Håkan Nesser. Jeg må jo med skam indrømme at jeg endnu ikke har læst noget af ham. Han var meget spændende at høre om, så jeg må have hevet én af hans bøger frem én dag.

Håkan Nesser fortalte blandt andet at han har boet i byen Winsford hvor hans seneste krimi foregår. Byen havde hverken internet eller mobilnet. Håkan Nesser fortalte at byen Winsford var som hevet ud af en Agatha Christie krimi. Så hvis man troede at de ikke længere fandtes - ja så kunne man godt tro om igen. Håkan Nesser troede ikke at den slags byen fandtes længere, men han holdt meget af byen.

For Håkan Nesser er ensomhed vigtig, men forstået på den måde at han er alene. På svensk betyder ensam både ensomhed og at være alene, men man kan jo godt være alene uden decideret at føle ensomhed. På dansk opfatter de fleste ordet ensomhed som negativt ladet, men det er det altså ikke i denne sammenhæng. Jeg kan da sagtens forholde mig til at der nok skal være ro omkring en når man skal skrive en krimi/roman - der skal jo også laves research og nok læses op på et emne eller to.

Når man som forfatter skriver historier, skal det være nogen som man selv får lyst til at læse. For hvis man ikke selv har lyst til at læse historien, hvorfor skulle læseren så have lyst til at læse historien. Det er da en rigtig god pointe. Historierne indeholder en del fiktion, så man er nød til at lyve lidt. Blandt andet findes byen Maardam ikke i virkeligheden. Håkan Nesser udgives også i Tyskland, hvor mange har ledt efter byen Maardam. I Tyskland findes der et område som hedder Nesserland, så der var mange tyskere overbeviste om at byen Maardam måtte ligge. Det er ville da også være oplagt at det var i det område byen lå - men måske alligevel en kende for oplagt.

Har du aldrig været til et forfatterarrangement, så skulle du bestemt prøve det - det er rigtig sjovt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar